Северна Корея изстреля в петък сутрин артилерийски снаряди близо до спорната

...
Северна Корея изстреля в петък сутрин артилерийски снаряди близо до спорната
Коментари Харесай

Ким Чен Ун изстреля 200 снаряда до границата с Южна Корея

Северна Корея изстреля в петък сутрин артилерийски снаряди покрай противоречивата си морска граница с Южна Корея в нарушаване на нежното военно съглашение от 2018 година, съобщиха публични южнокорейски представители, представени от Асошиейтед прес, цитира Българска телеграфна агенция.

Това е предиздвикало Южна Корея също да възнамерява сходни учения.

Ученията на двете съперничещи си страни са първите от към година насам и се чака да задълбочат така и така сериозната неприязън сред тях.

Съветът на началник-щабовете на Южна Корея заяви, че Северна Корея е изстреляла над 200 снаряда във водите северно от противоречивата им западна морска граница, като назова севернокорейските учения провокация, макар че от Сеул не оповестяват за вреди, породени от изстрелите.

Жителите на разположения на първа линия южнокорейски остров Йонбьон споделиха, че южнокорейските военни са ги помолили да се изтеглят, защото възнамеряват да стартират учения с морски стрелби по-късно през днешния ден.

От 1999 година насам морската граница сред двете Кореи е била място на няколко кървави междукорейски морски сражения. През 2010 година Северна Корея нанесе артилерийски удари по остров Йонбьон, вследствие на което починаха четирима южнокорейци.

Споразумението от 2018 година изисква Северна и Южна Корея да спрат ученията с бойни стрелби, както и въздушното наблюдаване в неразрешените за полети и в буферните зони, които са открили по границата си.

Има заплаха обаче това съглашение да се разпадне, откакто сред двете Кореи породи спор след изстрелването на първия севернокорейски боен шпионски спътник през ноември.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР